Placki z cukinii to doskonała propozycja na lekki obiad lub kolację. Są delikatne, chrupiące na brzegach, a w środku soczyste – idealne na lato i nie tylko.
Cukinia – 300 g (1 średnia sztuka, starta na tarce o grubych oczkach)
Jajko – 1 sztuka (rozmiar M)
Mąka owsiana lub pszenna pełnoziarnista – 40 g (ok. 4 łyżki)
Czosnek – 1 ząbek (drobno posiekany lub przeciśnięty)
Koperek świeży – 1 łyżka posiekanego
Sól – 1/3 łyżeczki
Pieprz – do smaku
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 1 łyżka (do smażenia)
Jogurt grecki 2% – 100 g (ok. 4 łyżki)
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Koperek / szczypiorek / mięta – 1 łyżeczka (do wyboru)
Sól, pieprz – do smaku
Cukinię zetrzyj na tarce, posól lekko i odstaw na 10 minut. Następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody.
W misce połącz cukinię, jajko, mąkę, czosnek, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania gęstej masy.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż małe placki po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
W międzyczasie wymieszaj składniki na sos jogurtowy.
Podawaj placki z jogurtem i świeżymi ziołami.
Zainspiruj się, jak dieta odchudzanie może być pełna smaku i koloru!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy