Soczyste kawałki kurczaka w aksamitnym maślanym sosie pomidorowo-przyprawowym, podane z puszystym ryżem jaśminowym.
Fit wersja klasycznego butter chicken – aromatyczna, sycąca i bogata w białko, bez śmietany i z niską zawartością sodu.
680 g udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych w 2–3 cm kawałki
2 łyżki oleju neutralnego, np. z awokado lub rzepakowego
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cebuli w proszku,
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/4 łyżeczki mielonej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
1 i 1/4 łyżeczki garam masala
1/3 szklanki sosu pomidorowego bez soli (ok. 80 ml)
2 łyżki koncentratu pomidorowego bez soli (ok. 30 g)
1 łyżka wody
1/4 szklanki masła niesolonego, pokrojonego w kostkę (ok. 55 g)
1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
(opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny)
150 g ryżu jaśminowego (ok. 3/4 szklanki suchego)
1 i 1/2 szklanki wody
Szczypta soli
Ryż: W garnku zagotuj wodę z solą. Wsyp ryż, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 12 minut. Zdejmij z ognia, zostaw pod przykryciem na 5 minut.
Kurczak: W misce wymieszaj mięso z połową soli, połową cebuli w proszku i olejem.
Na patelni podsmaż kurczaka na średnim ogniu przez 7–9 minut, aż będzie złocisty i usmażony.
Zmniejsz ogień, dodaj koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy (czosnek, cebula w proszku, garam masala, papryka, cayenne). Mieszaj 2 minuty.
Dodaj sos pomidorowy i masło. Gotuj 2–3 minuty, aż sos będzie gładki i lekko zgęstnieje.
Na koniec dodaj kolendrę i ewentualnie sok z cytryny.
Podawaj kurczaka z porcją ryżu, całość możesz udekorować dodatkową kolendrą.
👉 Zdrowa dieta zaczyna się od dobrze ułożonego jadłospisu – zobacz, jak możemy Ci pomóc.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy