Delikatne filety morszczuka w aromatycznym sosie koperkowym to szybki i lekki obiad, który świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Danie podane z młodymi ziemniakami i warzywami to idealna porcja zdrowia na talerzu.
Filet z morszczuka (świeży lub mrożony) – 300 g (ok. 2 średnie filety)
Mleko 2% – 200 ml (ok. ¾ szklanki)
Jogurt naturalny 2% – 100 g (ok. ½ szklanki)
Koperek świeży – 1 pęczek (ok. 3 łyżki posiekanego)
Czosnek – 1 ząbek
Sok z cytryny – 1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista – 1 łyżeczka
Masło klarowane – 1 łyżeczka
Sól, pieprz – do smaku
Młode ziemniaki – 300 g (ok. 4-5 sztuk średniej wielkości)
Fasolka szparagowa (zielona) – 200 g (duża garść)
Filety dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.
W międzyczasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie oraz fasolkę na parze.
Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj przeciśnięty czosnek i przesmaż chwilę.
Wlej mleko, dodaj jogurt oraz mąkę rozprowadzoną wcześniej w odrobinie zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku.
Filety podsmaż na drugiej patelni (bez panierki) po 2-3 minuty z każdej strony.
Przełóż rybę do sosu koperkowego i duś razem jeszcze przez 3-4 minuty.
Podawaj z młodymi ziemniakami i fasolką.
Szukasz więcej pomysłów na zdrową dietę? Zobacz inne nasze przepisy!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy