Letnia klasyka w wege wydaniu – soczyste faszerowane papryki wypełnione aromatyczną kaszą i warzywami. Świetna propozycja na lekki, ale sycący posiłek z grilla.
2 czerwone papryki – 300 g (przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych)
100 g kaszy gryczanej niepalonej (ugotowanej) – ok. ½ szklanki suchej
½ cukinii – 100 g (pokrojona w drobną kostkę)
8 pomidorków koktajlowych – 80 g (pokrojone na połówki)
½ cebuli czerwonej – 50 g (drobno posiekana)
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
½ łyżeczki suszonego oregano – 0,5 g
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki do podania – 1 łyżka
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni podsmaż cebulę, dodaj pokrojoną cukinię, chwilę podsmaż i wymieszaj z kaszą oraz pomidorkami przekrojonymi na pół albo w ćwiartki.
Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
Napełnij połówki papryk farszem i grilluj przez 10–12 minut (na tacce lub folii aluminiowej), aż papryka zmięknie.
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy