sprawdź przepis na faszerowane papryki z grilla
sprawdź przepis na faszerowane papryki z grilla

Papryki faszerowane kaszą i warzywami z grilla

La Caloria

23 kwietnia, 2025

Letnia klasyka w wege wydaniu – soczyste faszerowane papryki wypełnione aromatyczną kaszą i warzywami. Świetna propozycja na lekki, ale sycący posiłek z grilla.

Składniki

4 porcje

  • 2 czerwone papryki – 300 g (przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych)

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej (ugotowanej) – ok. ½ szklanki suchej

  • ½ cukinii – 100 g (pokrojona w drobną kostkę)

  • 8 pomidorków koktajlowych – 80 g (pokrojone na połówki)

  • ½ cebuli czerwonej – 50 g (drobno posiekana)

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g

  • ½ łyżeczki suszonego oregano – 0,5 g

  • sól i pieprz do smaku

  • świeża natka pietruszki do podania – 1 łyżka

30 minut

Opis przygotowania

  • Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Na patelni podsmaż cebulę, dodaj  pokrojoną cukinię, chwilę podsmaż i wymieszaj z kaszą oraz pomidorkami przekrojonymi na pół albo w ćwiartki.

  • Dopraw ziołami, solą i pieprzem.

  • Napełnij połówki papryk farszem i grilluj przez 10–12 minut (na tacce lub folii aluminiowej), aż papryka zmięknie.

  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

175

Białko

5 g

Tłuszcz

5 g

Węglowodany

28 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!