Kolorowa, pełna smaku i wartości odżywczych miska inspirowana darami natury. Idealna na energetyczne rozpoczęcie dnia — świeżość warzyw, kremowy sos jogurtowy i jajko na miękko w jednej kompozycji.
2 średnie marchewki (ok. 200 g) – starte na drobno lub zmielone w malakserze
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
¼ łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
¼ łyżeczki kolendry (mielonej)
Sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
2 szklanki jogurtu greckiego 10% (ok. 450 g)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
⅓ szklanki szczypiorku (ok. 15 g) – część zostawić do dekoracji
⅓ szklanki świeżej bazylii (ok. 10 g)
¼ szklanki świeżej mięty (ok. 5 g)
Świeżo mielony pieprz do smaku
Garść miksu sałat (ok. 30 g)
1 średni burak (ok. 120 g) – starty lub drobno pokrojony
4 rzodkiewki – cienko pokrojone
2 małe pomidory – pokrojone w cząstki
2 jajka na miękko
Oliwa z oliwek extra virgin, sól, pieprz do smaku
Przygotuj marchewkę – zetrzyj marchewki na drobnej tarce lub użyj malaksera. Wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, przyprawami i odstaw na chwilę.
Zrób sos – wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Odstaw w lodówce.
Ugotuj jajka na miękko (ok. 6-7 minut od wrzucenia do wrzątku), następnie ostudź i obierz.
Złóż miskę – na dnie ułóż marchewki, dodaj warzywa, jajko przekrojone na pół, polej sosem i posyp ziołami.
Dodatkowo skrop wszystko oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
👉 Szukasz indywidualnie dopasowanej diety? Zobacz, jak możemy Ci pomóc.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy