Lekki i orzeźwiający dip na bazie jogurtu greckiego, ogórka i koperku. Doskonały jako dodatek do grillowanych warzyw, pieczywa lub jako samodzielna przekąska.
Składniki
2 porcje
Jogurt grecki 10% – 200 g (ok. ¾ szklanki)
Ogórek świeży – 120 g (ok. ½ długiego ogórka)
Czosnek – 3 g (1 mały ząbek)
Oliwa z oliwek extra virgin – 5 g (1 łyżeczka)
Koperek świeży – 5 g (1 łyżka posiekanego)
Sok z cytryny – 5 g (1 łyżeczka)
Sól – 1 g (szczypta)
Pieprz czarny mielony – 0,5 g (szczypta)
30 minut
Opis przygotowania
Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut. Następnie dobrze odciśnij nadmiar wody.
Do miski dodaj jogurt, starty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę, koperek oraz sól i pieprz.
Całość dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Wartości
odżywcze
(na porcję)
Kcal
130
Białko
7 g
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
4 g
*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.
Zobacz również
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.