Zaskakująco sycący i pełen smaku roślinny stek z kalafiora, podany na kremowym puree z pietruszki korzeniowej z nutą czosnku i cytryny. Idealny na wege obiad lub kolację – prosty, efektowny i przeciwzapalny!
Kalafior – 1 duża główka (ok. 700–800 g), pokrojona w 2 grube plastry (~2,5 cm)
Oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki (20 g)
Sól – ½ łyżeczki (2 g)
Pieprz czarny mielony – ½ łyżeczki (1 g)
Wędzona papryka – ½ łyżeczki (1 g)
Czosnek granulowany – ¼ łyżeczki (0,5 g)
Korzeń pietruszki – 300 g, obrany i pokrojony w kostkę
Ziemniaki (mączyste, np. typ C) – 150 g, obrane i pokrojone
Czosnek – 1 ząbek (ok. 3 g)
Napój roślinny niesłodzony (np. owsiany) – ½ szklanki (125 ml)
Oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżka (10 g)
Sól – do smaku (ok. ½ łyżeczki)
Sok z cytryny – 1 łyżka (15 ml)
Natka pietruszki – 1 łyżka, drobno posiekana
Pestki słonecznika (uprażone) – 1 łyżka (10 g)
Steki z kalafiora ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i posyp przyprawami z obu stron. Piecz 25–30 minut w 200°C, obracając w połowie czasu, aż będą złote i lekko chrupiące.
W tym czasie przygotuj puree: ugotuj pietruszkę, ziemniaki i czosnek w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 minut).
Odcedź, dodaj napój roślinny, oliwę, sok z cytryny i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą do smaku.
Na talerzu rozsmaruj porcję puree, ułóż na niej stek z kalafiora, posyp natką pietruszki i uprażonym słonecznikiem.
Podawaj od razu – najlepiej smakuje na ciepło!
👉 Ten zdrowy posiłek to przykład, że dieta odchudzanie wcale nie musi być nudna.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy