Lekka i pożywna tarta, idealna na kolację lub zdrowy lunch. Bez ciasta z masłem – tutaj królują płatki owsiane, cukinia i ser feta, czyli zdrowa klasyka w nowoczesnym wydaniu.
120 g płatków owsianych (ok. 1,5 szklanki)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki wody
1 średnia cukinia (ok. 200 g)
100 g sera feta (ok. 1/2 kostki)
2 jajka
50 ml mleka (może być roślinne)
1 mała cebula (ok. 70 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
pieprz do smaku
Przygotowanie spodu: Płatki owsiane zmiel lekko w blenderze (nie na mąkę!). Wymieszaj z oliwą, jajkiem, solą i wodą. Masę przełóż do formy na tartę (ok. 20 cm), ugnieć palcami, tworząc spód i lekko uniesione brzegi. Piecz w 180°C przez 10 minut.
Nadzienie: Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i smaż przez 5 minut. Dopraw tymiankiem i pieprzem.
W osobnej misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj pokruszoną fetę i podsmażone warzywa. Wylej całość na podpieczony spód.
Piecz jeszcze 25–30 minut w 180°C, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Jeśli szukasz więcej takich inspiracji, sprawdź naszą zdrową dietę z pysznymi i prostymi daniami na każdy dzień!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy