Umów wizytę
49694560_538173126668042_3350510640513941504_n

Przepis na brownie jaglane z malinami

Składniki

Na 9 kawałków:

 

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 2 dojrzałe banany
  • 20 g ksylitol
  • 3 łyżki miodu + 1 łyżeczka miodu do polewy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao + 2 łyżeczki gorzkiego kakao do polewy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g mrożonych malin
  • 2 łyżki mleka 2%

Opis przygotowania

Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu, aż woda wyparuje. Kaszę połączyć z dojrzałymi bananami, ksylitolem, miodem, jogurtem, olejem, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość zblendować na gładką masę.  

 

Do masy wrzucić mrożone maliny, całość przełożyć do foremki (najlepiej silikonowej). Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C. 

 

Przygotować polewę: 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka miodu, odrobina mleka – dobrze wymieszać, polać ostudzone ciasto.

Najważniejsze wartości odżywcze

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!