Szybki i aromatyczny obiad z łososiem, warzywami i nutą cytrusów – wszystko z jednej patelni! Idealne połączenie zdrowych tłuszczów, błonnika i białka w kolorowym wydaniu.
Oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki (20 g)
Filet z łososia bez skóry (środkowa część) – 560 g (pokrojony w kostkę 2,5 cm)
Czosnek – 8 ząbków (ok. 24 g), cienko pokrojony
Sól – ¾ łyżeczki (3 g)
Płatki chili (crushed red pepper) – ½ łyżeczki (1 g)
Różyczki brokuła – 5 szklanek (ok. 350 g)
Papryka czerwona – 2 sztuki (ok. 2 szklanki / 260 g), pokrojona w kostkę
Woda – 1 łyżka (15 ml)
Skórka otarta z pomarańczy – 1 łyżeczka (ok. 2 g)
Sok z pomarańczy – 1½ łyżki (22 ml)
Sos sojowy niskosodowy (tamari) – 1 łyżka (15 ml)
Szczypiorek (drobno pokrojony) – 1 łyżka (ok. 5 g)
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj połowę czosnku i smaż przez 1 minutę.
Dodaj łososia, ¼ łyżeczki soli i płatki chili. Smaż 4–5 minut, aż ryba lekko się zarumieni. Zdejmij z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj resztę czosnku, brokuły, paprykę, ½ łyżeczki soli i wodę. Przykryj i duś 4–5 minut.
Odkryj patelnię, zwiększ ogień i smaż, aż warzywa lekko się zarumienią – ok. 3 minuty.
Dodaj z powrotem łososia, wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową, tamari i szczypiorek. Delikatnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 1–2 minuty.
Podawaj od razu – najlepiej smakuje świeże!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy