Pieczony łosoś z chrupiącymi ziemniakami i soczystą fasolką szparagową – z dodatkiem świeżego koperku i cytryny. Prosty sposób na efektowny, zbilansowany posiłek z piekarnika!
Młode ziemniaki – 700g, umyte, przekrojone na pół lub ćwiartki
Oliwa z oliwek extra virgin – 3 łyżki (30 g), podzielone
Sól – 1 łyżeczka (5 g), podzielona
Pieprz czarny świeżo mielony – ¾ łyżeczki (1,5 g), podzielony
Sok z cytryny – 2 łyżki (30 ml)
Czosnek – 4 małe ząbki (ok. 12 g), drobno posiekane
Koperek świeży – 1 łyżka posiekanego (ok. 2 g), plus do dekoracji
Filety z łososia bez skóry – ok. 500 g,
Fasolka szparagowa – 250 g , przycięta
Nagrzej piekarnik do 220°C (grzanie góra-dół). Na dużej blaszce rozłóż ziemniaki, skrop 1½ łyżki oliwy, dodaj ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wymieszaj i piecz przez 20 minut.
W międzyczasie przygotuj marynatę: połącz sok z cytryny, czosnek, koperek, pozostałą oliwę, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Po 20 minutach wyjmij blachę, dodaj fasolkę szparagową i ułóż na niej filety łososia. Skrop wszystko marynatą.
Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 12–15 minut, aż łosoś będzie gotowy, a warzywa miękkie.
Podawaj od razu, udekorowane świeżym koperkiem.
👉 Zamów plan, który pomoże Ci zadbać o zdrową dietę na co dzień.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy