Potrawka z ciecierzycy i warzyw w sosie pomidorowym

La Caloria

28 kwietnia, 2025

Kolorowa, rozgrzewająca potrawka pełna roślinnego białka i warzyw. Idealna na obiad lub kolację, gotowa w mniej niż 30 minut!

Składniki

2 porcje

  • Ciecierzyca gotowana – 240 g (ok. 1,5 szklanki)

  • Pomidory krojone z puszki – 400 g (1 puszka)

  • Marchewka – 100 g (1 średnia sztuka)

  • Cukinia – 150 g (ok. 1 mała sztuka)

  • Czerwona papryka – 120 g (1 średnia sztuka)

  • Cebula – 80 g (1 mała sztuka)

  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)

  • Oliwa z oliwek – 10 ml (1 łyżka)

  • Kumin mielony – 3 g (1 płaska łyżeczka)

  • Papryka wędzona – 3 g (1 płaska łyżeczka)

  • Oregano suszone – 2 g (1/2 łyżeczki)

  • Sól – do smaku

  • Pieprz czarny – do smaku

  • Natka pietruszki – 10 g (1 garść)

25 minut

Opis przygotowania

  • Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, aż się zeszklą.

  • Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, smaż 3–4 minuty.

  • Następnie dorzuć paprykę i cukinię, smaż kolejne 5 minut.

  • Dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, wszystkie przyprawy (kumin, papryka wędzona, oregano) oraz dopraw solą i pieprzem.

  • Duś całość na małym ogniu przez 10–15 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos się zagęści.

  • Na końcu posyp świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

380

Białko

14 g

Tłuszcz

10 g

Węglowodany

14 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!