Kolorowa, rozgrzewająca potrawka pełna roślinnego białka i warzyw. Idealna na obiad lub kolację, gotowa w mniej niż 30 minut!
Ciecierzyca gotowana – 240 g (ok. 1,5 szklanki)
Pomidory krojone z puszki – 400 g (1 puszka)
Marchewka – 100 g (1 średnia sztuka)
Cukinia – 150 g (ok. 1 mała sztuka)
Czerwona papryka – 120 g (1 średnia sztuka)
Cebula – 80 g (1 mała sztuka)
Czosnek – 10 g (2 ząbki)
Oliwa z oliwek – 10 ml (1 łyżka)
Kumin mielony – 3 g (1 płaska łyżeczka)
Papryka wędzona – 3 g (1 płaska łyżeczka)
Oregano suszone – 2 g (1/2 łyżeczki)
Sól – do smaku
Pieprz czarny – do smaku
Natka pietruszki – 10 g (1 garść)
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, aż się zeszklą.
Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, smaż 3–4 minuty.
Następnie dorzuć paprykę i cukinię, smaż kolejne 5 minut.
Dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, wszystkie przyprawy (kumin, papryka wędzona, oregano) oraz dopraw solą i pieprzem.
Duś całość na małym ogniu przez 10–15 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos się zagęści.
Na końcu posyp świeżą natką pietruszki.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy