Złocisty, chrupiący kurczak w aromatycznym sosie cytrynowo-sezamowym to prawdziwa uczta dla fanów kuchni azjatyckiej. Idealnie pasuje do makaronu lub ryżu – szybki, pyszny i pełen smaku.
600 g filetów z piersi kurczaka (pokrojone w 2 cm kawałki)
2 łyżki mąki kukurydzianej (ok. 20 g)
5 łyżek mąki pszennej (ok. 50 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 5 g)
duża szczypta białego pieprzu
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki oleju słonecznikowego lub roślinnego do smażenia (ok. 30 ml)
2 sztuki dymki (posiekane w plasterki, do podania)
ugotowany makaron – opcjonalnie (ok. 100 g)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ok. 10 g)
2 cytryny (odrobina startej skórki i sok)
2 łyżki miodu (ok. 40 g)
2 łyżki sosu sojowego (ok. 30 ml)
2 łyżeczki nasion sezamu (ok. 8 g)
2 łyżeczki oleju sezamowego (ok. 10 ml)
W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i biały pieprz.
Dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj na gęste ciasto. Wrzuć pokrojone kawałki kurczaka i dokładnie obtocz.
Rozgrzej olej na patelni. Smaż kurczaka na złocisty kolor przez ok. 5–7 minut. Odsącz na papierze.
W międzyczasie przygotuj sos: w rondelku wymieszaj sok i skórkę z cytryn, miód, sos sojowy, olej sezamowy oraz mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje (2–3 min).
Wrzuć kurczaka do sosu i delikatnie wymieszaj. Posyp sezamem i dymką. Podawaj z makaronem lub ryżem.
👉 W ramach diety online otrzymasz jadłospis z przepisami takimi jak ten – smacznie, zdrowo i wygodnie.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy