Lekka, letnia propozycja na grilla, która łączy soczyste mięso z chrupiącymi warzywami. Te aromatyczne roladki z kurczaka zaskoczą Twoich gości nie tylko smakiem, ale i kolorowym wnętrzem.
400 g filetu z piersi kurczaka (ok. 2 duże piersi)
1/2 czerwonej papryki (ok. 80 g, pokrojona w cienkie paski)
1/2 żółtej papryki (ok. 80 g, pokrojona w paski)
1 mała cukinia (ok. 120 g, pokrojona w cienkie plastry)
1 średnia marchewka (ok. 80 g, pokrojona w cienkie słupki)
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (ok. 20 g)
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
wykałaczki lub sznurek kuchenny do spięcia roladek
Kurczaka oczyść i przekrój poziomo, tworząc cienkie filety. Rozbij delikatnie tłuczkiem między folią.
Każdy filet posól, popieprz, posmaruj odrobiną oliwy z czosnkiem i oregano.
Na środku każdego płata ułóż paski warzyw – paprykę, cukinię i marchew.
Zwiń ciasno w roladkę i zabezpiecz wykałaczkami.
Grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 12–15 minut, obracając co kilka minut, aż mięso się zarumieni i będzie dobrze upieczone w środku.
Podawaj z listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy