Wytrawne, puszyste gofry z cukinii i mąki owsianej, podane z kremowym twarożkiem o lekkiej cytrynowej nucie. Świetna propozycja na śniadanie, brunch lub lekką kolację, która pozytywnie Cię zaskoczy!
1 średnia cukinia (ok. 200 g)
1 jajko
40 g mąki owsianej (ok. ¼ szklanki)
20 g startego parmezanu (ok. 2 łyżki)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli i pieprzu
100 g półtłustego twarogu (ok. 3 łyżki)
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny + odrobina skórki
Szczypta soli
4 rzodkiewki – pokrojone w cienkie plasterki
Garść rukoli
Opcjonalnie: pestki dyni lub szczypiorek do posypania
Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar wody.
W misce połącz cukinię, jajko, mąkę owsianą, parmezan, oliwę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wymieszaj do uzyskania gęstej masy.
Rozgrzej gofrownicę, lekko natłuść i piecz gofry 4–5 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
W międzyczasie przygotuj twarożek cytrynowy – połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Podawaj gofry z twarożkiem, rzodkiewką i rukolą. Posyp pestkami dyni lub szczypiorkiem.
Pamiętaj, że nasz dietetyk Warszawa, może przygotować dla Ciebie zdrową dietę w której znajdą się takie przepisy!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy