Gazpacho z arbuzem – orzeźwiająca zupa na lato

La Caloria

9 lutego, 2025

Lekka, chłodząca zupa na bazie soczystego arbuza i pomidorów to idealna propozycja na gorące dni. Świeże warzywa, delikatna oliwa i chrupiąca sałata nadają jej wyjątkowy smak i aromat.

Składniki

2 porcje

  • ½ małego arbuza (ok. 500 g)
  • 5 średnich pomidorów (ok. 400 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych różnokolorowych (ok. 100 g)
  • 1 mała fioletowa papryka (ok. 80 g)
  • 1 mała zielona papryka (ok. 80 g)
  • 1 mały ogórek gruntowy (ok. 70 g)
  • Kilka listków czerwonej sałaty karbowanej (ok. 20 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g)
  • Sól, pieprz – do smaku

20 minut

Opis przygotowania

  • Obierz i pokrój arbuza na kawałki, usuń pestki.
  • Sparz pomidory, obierz skórkę i pokrój na mniejsze części.
  • Posiekaj papryki i ogórka na drobne kawałki.
  • Zblenduj wszystkie składniki (oprócz sałaty) na gładką masę.
  • Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem, a następnie schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  • Podawaj schłodzone, udekorowane listkami czerwonej sałaty i pomidorkami koktajlowymi.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

170

Białko

3 g

Tłuszcz

6 g

Węglowodany

25 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!