Soczysta sałatka z grillowanym serem halloumi i jajkiem to idealne połączenie świeżości i sytości. To szybkie danie pełne białka, zdrowych tłuszczów i koloru!
Ser halloumi – 80 g (ok. 3 plastry)
Jajko – 1 sztuka (ok. 55 g)
Mix sałat (rukola, roszponka, szpinak) – 40 g (2 duże garści)
Awokado – 50 g (ok. 1/2 małego awokado)
Pomidorki koktajlowe – 80 g (ok. 6 sztuk)
Ogórek świeży – 60 g (ok. 1/3 ogórka)
Czerwona cebula – 20 g (2 cienkie plasterki)
Oliwa z oliwek extra virgin – 5 g (1 łyżeczka)
Sok z cytryny – 5 ml (1 łyżeczka)
Pieprz i sól – do smaku
Jajko ugotuj na półtwardo (ok. 6,5–7 minut od zagotowania). Po ugotowaniu ostudź w zimnej wodzie i obierz.
Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej podsmaż plastry halloumi (bez tłuszczu) przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Pokrój awokado, ogórka i pomidorki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
Na talerzu ułóż mix sałat, a na wierzchu warzywa, jajko przekrojone na pół i grillowany halloumi.
Skrop wszystko oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy