Umów wizytę
IMG_0562

Przepis na lekkie placuszki owsiano-bananowe

Składniki

Na 2 porcje:

  • Banan
  • Jajo
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka 0,5% tłuszczu
  • Pół łyżeczki oleju rzepakowego
  • Opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 200g)
  • Szczypta cynamonu
  • Garść borówek amerykańskich

 

Opis przygotowania

Rozbić skorupkę jaja i wnętrze wrzucić do miski razem z obranym i połamanym na mniejsze cząstki bananem. Dodać płatki owsiane, mąkę i mleko. Wszystko zmiksować.

 

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, wyłożyć na nią masę w formie małych placuszków i smażyć z dwóch stron pod przykryciem.

 

Przygotować sos: do jogurtu naturalnego dodać cynamon i dokładnie wymieszać.

 

Gotowe placuszki podawać z sosem jogurtowym i borówkami.

Najważniejsze wartości odżywcze
Dla 1 porcji

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!