Lekka, sycąca i pełna białka zapiekanka, idealna na śniadanie, kolację lub zdrową przekąskę. Dzięki dodatkowi warzyw i ziół, danie zyskuje świeżość i mnóstwo wartości odżywczych. Chcesz więcej takich przepisów? Zobacz, jak może wyglądać zdrowa dieta w Twoim codziennym menu!
Serek wiejski (pełnotłusty) – 200 g (ok. 1 małe opakowanie)
Jajka – 2 sztuki
Papryka czerwona – 80 g (ok. ½ średniej)
Szpinak świeży – 50 g (1 duża garść)
Pomidorki koktajlowe – 100 g (ok. 8 sztuk)
Cebula czerwona – 50 g (½ średniej)
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 ml)
Tarty ser mozzarella light – 30 g (2 łyżki)
Sól, pieprz, zioła prowansalskie – do smaku
Natka pietruszki – do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Na oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę, paprykę i szpinak przez ok. 3-4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.
W misce wymieszaj serek wiejski z jajkami, dodaj przyprawy i przestudzone warzywa.
Przełóż masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych i posyp mozzarellą.
Piecz ok. 25 minut, aż wierzch się zarumieni.
Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy