Dorsz w panierce z otrębów

La Caloria

20 stycznia, 2025

Dorsz w chrupiącej panierce z otrębów to lekka i pożywna propozycja obiadowa, która łączy delikatność ryby z wyrazistą teksturą. Podany z kremowym puree z kalafiora i świeżą surówką z marchewki, stanowi idealne danie na zdrowy i zbilansowany posiłek.

Składniki

1 porcja

  • Dorsz filet – 150 g
  • Otręby owsiane – 20 g (ok. 2 łyżki)
  • Białko jaja kurzego – 1 sztuka (ok. 30 g)
  • Olej rzepakowy – 10 g (1 łyżka)
  • Kalafior – 200 g (ok. 1 mała główka)
  • Jogurt naturalny – 20 g (1 łyżka)
  • Marchewka – 100 g (1 średnia sztuka)
  • Sok z cytryny – 5 g (1 łyżeczka)
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Świeże zioła (np. koperek, pietruszka) – do dekoracji

30 minut

Opis przygotowania

  • Przygotowanie panierki:
    • Otręby owsiane rozdrobnij w blenderze na drobniejszą teksturę (opcjonalnie).
    • Dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotowanie dorsza:
    • Filet dorsza opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
    • Dopraw solą i pieprzem.
    • Obtocz w białku jaja, a następnie w otrębach.
  • Smażenie:
    • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
    • Smaż dorsza na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
  • Puree z kalafiora:
    • Kalafior ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10–12 minut).
    • Po odcedzeniu zmiksuj go z jogurtem naturalnym na gładkie puree.
  • Surówka z marchewki:
    • Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    • Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną soku z cytryny.
  • Serwowanie:
    • Na talerzu ułóż dorsza, porcję puree z kalafiora i surówkę z marchewki.
    • Całość udekoruj świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

367

Białko

36 g

Tłuszcz

15 g

Węglowodany

15 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!