Kremowy farsz z awokado i ostrego chrzanu to nowoczesna, zdrowa alternatywa dla klasycznych jajek faszerowanych. Idealna przekąska na wielkanocny stół – lekka, kolorowa i pełna smaku.
Składniki
12 porcji (połówek)
6 jajek (ugotowanych na twardo)
1 dojrzałe awokado (ok. 150 g)
1 łyżeczka tartego chrzanu (ok. 5 g)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub greckiego
Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do dekoracji:szczypiorek, rzodkiewka, kiełki
25 minut
Opis przygotowania
Jajka obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż do miski.
Dodaj miąższ awokado, chrzan, sok z cytryny, jogurt oraz przyprawy. Zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem, aż masa będzie gładka.
Farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj łyżeczką do białek.
Udekoruj szczypiorkiem, rzodkiewką i kiełkami.
Przechowuj w lodówce do momentu podania.
Wartości
odżywcze
(na porcję)
Kcal
110
Białko
6 g
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
2 g
*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.
Zobacz również
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.