zobacz przepis na jajka faszerowane z awokado
zobacz przepis na jajka faszerowane z awokado

Jajka faszerowane awokado i chrzanem

La Caloria

15 kwietnia, 2025

Kremowy farsz z awokado i ostrego chrzanu to nowoczesna, zdrowa alternatywa dla klasycznych jajek faszerowanych. Idealna przekąska na wielkanocny stół – lekka, kolorowa i pełna smaku.

Składniki

12 porcji (połówek)

  • 6 jajek (ugotowanych na twardo)

  • 1 dojrzałe awokado (ok. 150 g)

  • 1 łyżeczka tartego chrzanu (ok. 5 g)

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub greckiego

  • Sól i pieprz do smaku

  • Dodatkowo do dekoracji: szczypiorek, rzodkiewka, kiełki

25 minut

Opis przygotowania

  • Jajka obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż do miski.

  • Dodaj miąższ awokado, chrzan, sok z cytryny, jogurt oraz przyprawy. Zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem, aż masa będzie gładka.

  • Farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj łyżeczką do białek.

  • Udekoruj szczypiorkiem, rzodkiewką i kiełkami.

  • Przechowuj w lodówce do momentu podania.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

110

Białko

6 g

Tłuszcz

8 g

Węglowodany

2 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!