Szybka, jednogarnkowa zapiekanka inspirowana kuchnią azjatycką – pełna warzyw, delikatnego kurczaka i aromatycznego sosu teriyaki. Idealna na zdrowy obiad lub kolację w tygodniu.
2 łyżki oleju sezamowego (ok. 30 ml)
3 szklanki różyczek brokuła (ok. 300 g)
1 szklanka czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (ok. 120 g)
1 szklanka pokrojonej dymki (zielona cebulka) (ok. 60 g)
½ szklanki sosu teriyaki o obniżonej zawartości sodu (ok. 120 ml)
½ szklanki wody (ok. 120 ml)
1½ łyżki skrobi kukurydzianej (ok. 15 g)
2 ząbki czosnku, starte (ok. ½ łyżeczki)
ok 500g kurczaka
3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu (ok. 450 g)
Prażony sezam lub płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Na dużej patelni rozgrzej olej sezamowy.
Dodaj brokuły, paprykę i dymkę. Smaż przez ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj kurczaka i smaż jeszcze przez ok. 5 minut
W miseczce wymieszaj sos teriyaki, wodę, skrobię kukurydzianą i czosnek. Wlej mieszankę na patelnię.
Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając – sos powinien zgęstnieć w 2–3 minuty.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2–3 minuty, aż wszystko się połączy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj gorące, posypane prażonym sezamem lub migdałami.
👉 Nie wiesz, jaka dieta będzie najlepsza dla Ciebie? Zamów plan dopasowany do Twoich potrzeb.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy