Kremowe risotto z aromatycznym bulionem, słodką pieczoną dynią, chrupiącą szałwią i subtelną nutą masła orzechowego. Połączenie włoskiej klasyki i nieoczywistych smaków – perfekcyjna uczta na specjalną okazję.
150 g ryżu arborio (ok. ¾ szklanki)
300 g dyni Hokkaido (obranej) – ok. 2 szklanki w kostkę
1 mała cebula szalotka
1 ząbek czosnku
20 g masła klarowanego (ok. 1,5 łyżki)
1 łyżka oliwy z oliwek
700 ml bulionu warzywnego (ciepłego)
30 g parmezanu (ok. 3 łyżki)
1 czubata łyżeczka masła orzechowego (100% orzechów)
6–8 listków świeżej szałwii
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Dynię pokrój w kostkę, skrop oliwą i upiecz w 200°C przez 20–25 min (aż będzie miękka i lekko przypieczona).
W rondlu rozpuść masło klarowane, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i podsmażaj 2–3 min.
Dodaj ryż i smaż przez chwilę, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste.
Stopniowo dodawaj ciepły bulion, po jednej chochelce – mieszając, aż ryż wchłonie płyn (ok. 20 min).
Dodaj pieczoną dynię, parmezan, masło orzechowe, szczyptę gałki muszkatołowej i dopraw do smaku.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż szałwię przez kilka sekund, aż będzie chrupiąca.
Podawaj risotto udekorowane liśćmi szałwii, parmezanem i odrobiną oliwy dyniowej lub orzechowej, jeśli masz.
Pamiętaj, że nasz dietetyk Warszawa, może przygotować dla Ciebie zdrową dietę w której znajdą się takie przepisy!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy