Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, ogórkiem i fetą

La Caloria

23 kwietnia, 2025

Letnia klasyka – słodycz arbuza, chrupkość ogórka i słony akcent fety tworzą razem niezwykle odświeżające połączenie. Idealna na upały!

Składniki

2 porcje

  • Arbuz, bez pestek – 300 g (ok. 2 szklanki pokrojonego w kostkę)

  • Ogórek świeży – 150 g (ok. 1 średni ogórek)

  • Ser feta – 80 g (ok. ⅓ kostki)

  • Świeża mięta – 5 g (kilka listków)

  • Oliwa z oliwek extra virgin – 10 g (1 łyżka)

  • Sok z limonki – 10 g (2 łyżeczki)

  • Pieprz czarny, mielony – 0,5 g (szczypta)

15 minut

Opis przygotowania

  • Arbuza pokrój w średnią kostkę, ogórka w cienkie półplasterki.

  • W dużej misce wymieszaj arbuz, ogórek, pokruszoną fetę i posiekaną miętę.

  • Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z limonki, dopraw pieprzem i solą.

  • Podawaj od razu – najlepiej schłodzoną!

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

180

Białko

6 g

Tłuszcz

13 g

Węglowodany

12 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!