Mazurek w zdrowszym wydaniu, bez białego cukru i mąki pszennej. Naturalna słodycz daktyli i intensywna czekolada sprawiają, że to idealny deser na święta — bez wyrzutów sumienia.
100 g płatków owsianych (ok. 1 szklanka)
60 g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki)
40 g oleju kokosowego (2 łyżki, roztopionego)
1 jajko
1 łyżka miodu lub syropu daktylowego
Szczypta soli
200 g suszonych daktyli (ok. 1 szklanka, bez pestek)
½ szklanki wrzątku
1 łyżka masła orzechowego
Szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżeczka oleju kokosowego
Płatki migdałowe
Świeże maliny
Orzechy, wiórki kokosowe, kwiaty jadalne
Spód: Zblenduj płatki owsiane na mąkę. Dodaj pozostałe składniki i uformuj ciasto. Wylep nim foremkę wyłożoną papierem (średnica 25 cm), nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w 180°C.
Daktylowy karmel: Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 10 minut, a następnie zblenduj z masłem orzechowym i solą, aż powstanie gładka masa.
Polewa: Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
Składanie: Na wystudzony spód rozsmaruj daktylowy karmel, polej czekoladą i udekoruj. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy