Ciepła, sycąca i pełna roślinnej mocy miska, która wspiera regenerację i redukcję stanów zapalnych. Idealna na śniadanie lub brunch – lekka, ale odżywcza.
Dynia piżmowa (lub inna) – 1 mała sztuka, obrana i pokrojona w kostkę (ok. 4 szklanki / 400 g)
Buraki czerwone – 2 średnie sztuki, obrane i pokrojone w kostkę (ok. 2 szklanki / 240 g)
Oliwa z oliwek extra virgin – 3 łyżki (30 g), podzielona
Sól – 1½ łyżeczki (6 g), podzielona
Kumin mielony – ½ łyżeczki (1 g)
Papryka wędzona – ½ łyżeczki (1 g)
Świeżo mielony pieprz – ½ łyżeczki (1 g)
Brokuł – 1 średnia główka, podzielona na różyczki (ok. 4 szklanki / 300 g)
Jaja (bio lub z wolnego wybiegu) – 4 sztuki
Tahini – 4 łyżki (60 g)
Sok z cytryny – 3 łyżki (45 ml)
Woda – 2 łyżki (30 ml)
Czosnek – 2 ząbki, starty (ok. 6 g)
Komosa ryżowa, ugotowana – 1½ szklanki (ok. 270 g)
Fasola czarna (gotowana lub z puszki bez soli) – 1 szklanka (ok. 170 g)
Pestki dyni – 1 łyżka (10 g), do posypania
Nagrzej piekarnik do 200°C. Na blachę wyłóż dynię i buraki, skrop 1½ łyżki oliwy, posyp połową soli, kuminem, papryką wędzoną i pieprzem. Piecz przez 25 minut.
Po tym czasie dodaj różyczki brokułu, skrop pozostałą oliwą i posyp resztą soli. Piecz jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.
W międzyczasie ugotuj jajka na miękko (6 minut od zagotowania) lub ulubioną konsystencję.
Przygotuj sos tahini: wymieszaj tahini, sok z cytryny, wodę i czosnek, aż powstanie kremowy dressing.
W głębokich miskach ułóż porcje komosy ryżowej, dodaj czarną fasolę, pieczone warzywa i przekrojone jajko. Polej sosem tahini i posyp pestkami dyni.
👉 Kochasz gotować, ale brak Ci pomysłów na zdrowe dania? Skorzystaj z naszej diety online, pełnej inspiracji!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy