Umów wizytę
51345913_143712579879711_6219994452933476352_n

Przepis na pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Składniki

Składniki na 1 porcję:

 

  • 130 g piersi z indyka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 70 g makaronu pełnoziarnistego np. świderki, penne

Opis przygotowania

Pierś pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, doprawić pieprzem ziołowym, oregano i odrobiną soli. Następnie, dodać porwane w dłoniach liście szpinaku, poddusić, aż trochę zwiędną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 

 

Dusić 2 minuty i dodać jogurt grecki oraz przekrojone na pół pomidorki – dusić kolejne 2 minuty. Po zdjęciu z ognia doprawić do smaku i skropić sokiem z cytryny. Podawać z ugotowanym makaronem.

Najważniejsze wartości odżywcze

  • Energia: 588 kcal
  • Białko: 46,8 g
  • Tłuszcze: 17,5 g
  • Węglowodany: 61,7 g

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi

Podobają Ci się nasze przepisy?

Zamów indywidualny jadłospis gdzie znajdziesz podobne przepisy dopasowane do Twoich potrzeb!