Zupa meksykańska
Publikacja: 28 listopada 2018 Autor:Składniki
Na 3 porcje:
- Mięso mielone z piersi indyka (400g)
- 300 g fasoli czerwonej konserwowej
- 170 g kukurydzy z puszki
- 2 puszki pomidorów pelati (2 x 400 g)
- 2 cebule (200 g)
- 1 papryka (240 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: sól, chili, słodka papryka, kurkuma, kmin rzymski mielony, oregano, bazylia
Sposób przygotowania
Do dużego garnka wrzucić pomidory, fasolę i kukurydzę, dolać litr wody i zagotować. W samym czasie pokroić w kostkę cebulę i paprykę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone z piersi indyka i posiekany w plasterki czosnek. Całość dusić, aż mięso się zetnie. Dodać przyprawy (sól, chili, papryka słodka, kurkuma, bazylia, oregano, kmin rzymski mielony). Mięso przełożyć do garnka z pomidorami, fasolą i kukurydzą. Jeśli potrzeba dolać wody. Całość gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Przyprawić do smaku w/w przyprawami.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: E: 400 kcal B: 36 g T: 9,5 g W: 47g
Fasola – źródło białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, cynku, selenu
Pomidory – źródło potasu i likopenu – zmiatacza wolnych rodników


