Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Publikacja: 28 listopada 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 3 porcje:

  • Mięso mielone z piersi indyka (400g)
  • 300 g fasoli czerwonej konserwowej
  • 170 g kukurydzy z puszki
  • 2 puszki pomidorów pelati (2 x 400 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 1 papryka (240 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: sól, chili, słodka papryka, kurkuma, kmin rzymski mielony, oregano, bazylia

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wrzucić pomidory, fasolę i kukurydzę, dolać litr wody i zagotować. W samym czasie pokroić w kostkę cebulę i paprykę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone z piersi indyka i posiekany w plasterki czosnek. Całość dusić, aż mięso się zetnie. Dodać przyprawy (sól, chili, papryka słodka, kurkuma, bazylia, oregano, kmin rzymski mielony). Mięso przełożyć do garnka z pomidorami, fasolą i kukurydzą. Jeśli potrzeba dolać wody. Całość gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Przyprawić do smaku w/w przyprawami.

Najważniejsze wartości odżywcze:

1 porcja: E: 400 kcal  B: 36 g T: 9,5 g W: 47g

Fasola – źródło białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, cynku, selenu

Pomidory – źródło potasu i likopenu – zmiatacza wolnych rodników



Potrzebujesz wspracia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy!

poznaj nasze usługi albo umów wizytę

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi