Kremowa, aromatyczna pasta na bazie białej fasoli i suszonych pomidorów to idealny dodatek do pieczywa lub warzywnych przekąsek. To szybka i sycąca przekąska, bogata w białko i błonnik.
Biała fasola, ugotowana lub z puszki – 240 g (1 szklanka)
Suszone pomidory w oleju – 60 g (ok. 6 sztuk)
Oliwa z oliwek extra virgin – 10 g (1 łyżka)
Czosnek – 5 g (1 mały ząbek)
Sok z cytryny – 10 g (2 łyżeczki)
Sól – 1 g (szczypta)
Pieprz czarny, mielony – 0,5 g (szczypta)
Natka pietruszki świeża – 5 g (1 łyżka posiekanej)
Fasolę dokładnie opłucz i odsącz (jeśli używasz puszkowanej).
W blenderze umieść fasolę, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny i oliwę.
Zmiksuj na jednolitą, ale lekko grudkowatą pastę – w razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub oleju z pomidorów.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Przełóż do miseczki i posyp posiekaną natką pietruszki.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy