przepis na pastę z białej fasoli
przepis na pastę z białej fasoli

Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów

La Caloria

23 kwietnia, 2025

Kremowa, aromatyczna pasta na bazie białej fasoli i suszonych pomidorów to idealny dodatek do pieczywa lub warzywnych przekąsek. To szybka i sycąca przekąska, bogata w białko i błonnik.

Składniki

2 porcje

  • Biała fasola, ugotowana lub z puszki – 240 g (1 szklanka)

  • Suszone pomidory w oleju – 60 g (ok. 6 sztuk)

  • Oliwa z oliwek extra virgin – 10 g (1 łyżka)

  • Czosnek – 5 g (1 mały ząbek)

  • Sok z cytryny – 10 g (2 łyżeczki)

  • Sól – 1 g (szczypta)

  • Pieprz czarny, mielony – 0,5 g (szczypta)

  • Natka pietruszki świeża – 5 g (1 łyżka posiekanej)

10 minut

Opis przygotowania

  • Fasolę dokładnie opłucz i odsącz (jeśli używasz puszkowanej).

  • W blenderze umieść fasolę, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny i oliwę.

  • Zmiksuj na jednolitą, ale lekko grudkowatą pastę – w razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub oleju z pomidorów.

  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

  • Przełóż do miseczki i posyp posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

215

Białko

10 g

Tłuszcz

10 g

Węglowodany

20 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!