Lekka, orzeźwiająca i pełna smaku sałatka, która idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja. Soczyste kawałki kurczaka i pomarańczy tworzą zgrany duet z mieszanką świeżych warzyw i delikatnym dressingiem.
Pierś z kurczaka (bez skóry) – 120 g (1 mała pierś)
Pomarańcza – 150 g (1 średnia sztuka)
Mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszponka) – 50 g (1 duża garść)
Pomidorki koktajlowe – 80 g (ok. 6–8 sztuk)
Ogórek świeży – 50 g (ok. 1/4 ogórka)
Czerwona cebula – 20 g (2 cienkie plasterki)
Pestki słonecznika – 10 g (1 łyżka)
Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)
Sok z cytryny – 5 ml (1 łyżeczka)
Sól i pieprz – do smaku
Kurczaka dopraw solą i pieprzem, grilluj lub smaż na suchej patelni do zarumienienia, następnie pokrój w cienkie plastry.
Pomarańczę obierz i pokrój w cząstki.
Na talerzu ułóż mieszankę sałat, dodaj pomidorki, ogórek, cebulę, następnie kurczaka i pomarańczę.
Całość posyp pestkami słonecznika i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.
Dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj przed podaniem.
Poznaj więcej propozycji na zdrowa dieta w naszych jadłospisach!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy