Sałatka z kurczakiem i pomarańczą
Publikacja: 11 grudnia 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 1 porcję:
- 60 g rukoli (3 garści)
- 25 g roszponki (1 garść)
- ½ pomarańczy (120 g)
- 120 g piersi z kurczaka
- 80 g pomidora
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i dowolnymi ziołami, zgrillować bez tłuszczu lub upiec w piekarniku. Pomarańczę i pierś pokroić w plastry, pomidora w kostkę i połączyć z sałatą. Polać sosem (ocet balsamiczny, olej, musztarda, sól, pieprz, oregano) i posypać siemieniem lnianym.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: Energia: 291 kcal, B: 27,7 g, T: 10,9 g, W: 22,8 g
Pomarańcza – źródło witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu i błonnika pokarmowego.
Siemię lniane – źródło lignanów – związkach o właściwościach hormonów płciowych, bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego, cynku i żelaza.
Pierś z kurczaka – źródło pełnowartościowego białka oraz witamin B3 i B6.