Domowe lody pełne smaku i wartości odżywczych! Naturalna słodycz bananów i daktyli, aksamitne masło orzechowe i orzeźwiające jagody tworzą idealną, zdrową przekąskę na gorące dni.
Składniki
6 porcji
4 banany (ok. 480 g)
8 daktyli (ok. 80 g)
3 łyżki masła orzechowego (ok. 45 g)
Małe opakowanie jogurtu greckiego (ok. 150 g)
Szklanka jagód mrożonych (ok. 150 g)
20 minut
Opis przygotowania
Namocz daktyle w ciepłej wodzie przez 10 minut, a następnie odsącz.
Pokrój banany na kawałki i umieść je w zamrażarce na co najmniej 2 godziny.
Zmiksuj banany, daktyle, masło orzechowe i jogurt na gładką masę.
Dodaj jagody i ponownie zmiksuj – jeśli chcesz, możesz zostawić małe kawałki owoców.
Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny, mieszając co godzinę, aby uzyskać kremową konsystencję.
Podawaj solo lub udekorowane świeżymi owocami!
Wartości
odżywcze
(na porcję)
Kcal
190
Białko
4 g
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
30 g
*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.
Zobacz również
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.