Orientalna wariacja na temat klasyki – delikatne jajka w aksamitnym kokosowym jogurcie z nutą pikantności. Idealne na pożywne, śniadanie.
Jajka – 2 szt. (ok. 110 g)
Jogurt kokosowy (naturalny, bez cukru) – 120 g (ok. ½ szklanki)
Czosnek – 1 ząbek (ok. 6 g)
Oliwa z oliwek – 10 ml (1 łyżka)
Papryczka chilli (lub płatki chilli) – ¼ szt. lub ½ łyżeczki
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Sól i pieprz – do smaku
Koperek lub natka pietruszki – 1 łyżeczka posiekana
Grzanka – 1 kromka (ok. 40 g)
W rondlu zagotuj wodę z odrobiną octu i delikatnie wbij jajka – gotuj metodą w koszulce (ok. 3 minuty), aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
W międzyczasie wymieszaj jogurt kokosowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na patelni podgrzej oliwę z chilli – możesz dodać odrobinę papryki wędzonej lub słodkiej dla koloru.
Na talerzu rozsmaruj jogurt, ułóż jajka, polej gorącą oliwą z chilli.
Posyp świeżym koperkiem lub natką. Podawaj z grzanką.
Jajko w koszulce:
Zagotuj wodę, ale potem zmniejsz ogień – woda powinna delikatnie mrugać, nie wrzeć (ok. 90–95°C).
Dodaj odrobinę octu – pomaga białku się szybciej ściąć i nie rozlecieć.
Wbij jajko do miseczki, nie bezpośrednio do garnka – to daje Ci pełną kontrolę.
Zakręć wodę łyżką, by utworzyć wir – ta spirala „zamyka” białko wokół żółtka.
Wlej jajko delikatnie w środek wiru.
Gotuj ok. 2,5–3 minut – białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.
Wyjmij jajko łyżką cedzakową, przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć wodę.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy