Tonno e fagioli – włoska sałatka z tuńczykiem i fasolą

La Caloria

2 marca, 2025

Prosta, szybka i pożywna sałatka tonno e fagioli to klasyczne włoskie danie, które łączy delikatną fasolę z aromatycznym tuńczykiem i świeżymi dodatkami. Idealna na lekką kolację lub lunch.

Składniki

1 porcja

  • 100 g fasoli z puszki (odsączonej)
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
  • ½ czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

10 minut

Opis przygotowania

  • Przygotowanie składników – Fasolę odsącz i przepłucz wodą. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Cebulę drobno posiekaj.
  • Mieszanie – W misce połącz fasolę, tuńczyka i cebulę.
  • Doprawianie – Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę z oliwek i natkę pietruszki.
  • Serwowanie – Podawaj od razu, opcjonalnie z kromką pełnoziarnistego pieczywa.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

260

Białko

28 g

Tłuszcz

12 g

Węglowodany

15 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!