Lekka reinterpretacja kultowej polskiej sałatki jarzynowej. Zamiast majonezu – kremowy sos na bazie jogurtu naturalnego i musztardy, ale z tym samym pysznym, domowym smakiem.
Marchew gotowana – 200 g (ok. 2 średnie marchewki)
Ziemniaki gotowane – 250 g (2 średnie ziemniaki)
Groszek konserwowy – 100 g (ok. ½ szklanki)
Ogórki kiszone – 100 g (2 średnie ogórki)
Jabłko – 100 g (1 małe jabłko)
Jogurt naturalny 2% – 150 g (ok. ¾ szklanki)
Musztarda stołowa – 10 g (1 łyżeczka)
Sól, pieprz – do smaku
Natka pietruszki – 5 g (1 łyżka posiekanej)
Warzywa i jabłko pokrój w drobną kostkę. Ogórki możesz wcześniej delikatnie odsączyć.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: ziemniaki, marchew, groszek, jabłko, ogórki.
W osobnym naczyniu przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj sos do warzyw, delikatnie wymieszaj.
Na koniec posyp natką pietruszki. Schłodź minimum 30 minut przed podaniem.
Sprawdź, jak wygląda nasza zdrowa dieta oparta na lekkich i klasycznych smakach.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy