Kolorowe, chrupiące rollsy pełne świeżych warzyw to doskonała opcja na lekki lunch lub przekąskę. Są proste w przygotowaniu, niskokaloryczne i pełne wartości odżywczych!
Składniki
4 rollsy
1 marchew (ok. 80 g)
1 mała cukinia (ok. 150 g)
Garść szpinaku (ok. 30 g)
1 czerwona papryka (ok. 150 g)
4 liście czerwonej kapusty (ok. 100 g)
4 listki czerwonej sałaty (ok. 40 g)
4 łodyżki szczypiorku (ok. 10 g)
4 arkusze papieru ryżowego (ok. 40 g)
10 minut
Opis przygotowania
Pokrój marchew, cukinię i paprykę w cienkie paski (julienne).
Namocz papier ryżowy w letniej wodzie przez kilka sekund, aż zmięknie.
Na środku papieru ryżowego ułóż liść czerwonej kapusty, sałatę, a następnie warzywa i szczypiorek.
Zawiń rollsy: najpierw złóż boki do środka, a potem zwijaj całość w ciasny rulon.
Podawaj od razu lub schłodź w lodówce. Możesz dodać ulubiony sos, np. orzechowy lub sojowy.
Wartości
odżywcze
(na porcję)
Kcal
80
Białko
2 g
Tłuszcz
0,5 g
Węglowodany
15 g
*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.
Zobacz również
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.