Rollsy z warzywami – lekka i zdrowa przekąska

La Caloria

9 lutego, 2025

Kolorowe, chrupiące rollsy pełne świeżych warzyw to doskonała opcja na lekki lunch lub przekąskę. Są proste w przygotowaniu, niskokaloryczne i pełne wartości odżywczych!

Składniki

4 rollsy

  • 1 marchew (ok. 80 g)
  • 1 mała cukinia (ok. 150 g)
  • Garść szpinaku (ok. 30 g)
  • 1 czerwona papryka (ok. 150 g)
  • 4 liście czerwonej kapusty (ok. 100 g)
  • 4 listki czerwonej sałaty (ok. 40 g)
  • 4 łodyżki szczypiorku (ok. 10 g)
  • 4 arkusze papieru ryżowego (ok. 40 g)

10 minut

Opis przygotowania

  • Pokrój marchew, cukinię i paprykę w cienkie paski (julienne).
  • Namocz papier ryżowy w letniej wodzie przez kilka sekund, aż zmięknie.
  • Na środku papieru ryżowego ułóż liść czerwonej kapusty, sałatę, a następnie warzywa i szczypiorek.
  • Zawiń rollsy: najpierw złóż boki do środka, a potem zwijaj całość w ciasny rulon.
  • Podawaj od razu lub schłodź w lodówce. Możesz dodać ulubiony sos, np. orzechowy lub sojowy.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

80

Białko

2 g

Tłuszcz

0,5 g

Węglowodany

15 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!