Umów wizytę
50048211_2250537661624622_1789825898602561536_n

Przepis na warzywa na parze z brukselką i soczewicą

Składniki

Na 1 porcję:

 

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średni burak
  • ½ dużej marchewki
  • 7 sztuk brukselek
  • 50 g suchej soczewicy
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Sól, chili, cząber

Opis przygotowania

Ziemniaki, buraka i marchew obrać i ugotować na parze. Brukselkę przekroić na pół, wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez ok. 6-7 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie, delikatnie podprażyć na patelni bez tłuszczu. Soczewicę ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. 

 

Przygotować sos: olej, ocet balsamiczny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, chili, cząber. 

 

Ugotowane warzywa przełożyć wraz z soczewicą na talerz i polać sosem.

Najważniejsze wartości odżywcze

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi