Soczyste kofty z mielonego indyka z dodatkiem świeżych ziół i aromatycznych przypraw – idealne na grilla. Podawane z jogurtowym dipem i chrupiącą sałatką będą doskonałą, lekką alternatywą dla klasycznych kiełbasek.
Mięso mielone z indyka – 300 g
Cebula – 1 mała sztuka (ok. 80 g), drobno posiekana
Natka pietruszki – 3 łyżki, drobno posiekana
Czosnek – 2 ząbki, przeciśnięte
Kmin rzymski (mielony) – 1 łyżeczka
Jajko – 1 sztuka
Sól – 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny – do smaku
Oliwa do posmarowania – 1 łyżeczka
W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę, natkę, czosnek, kmin, jajko, sól i pieprz.
Uformuj wilgotnymi dłońmi 6 podłużnych koft i nabij je na patyczki do szaszłyków.
Posmaruj lekko oliwą z wierzchu.
Grilluj przez ok. 5–6 minut z każdej strony, aż będą złociste i dobrze upieczone w środku.
Propozycja podania: z jogurtowym dipem, chlebkiem pita i świeżą sałatką.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy