przepis na kofty z indyka
przepis na kofty z indyka

Kofty z indyka z ziołami

La Caloria

23 kwietnia, 2025

Soczyste kofty z mielonego indyka z dodatkiem świeżych ziół i aromatycznych przypraw – idealne na grilla. Podawane z jogurtowym dipem i chrupiącą sałatką będą doskonałą, lekką alternatywą dla klasycznych kiełbasek.

Składniki

2 porcje (6 małych koft)

  • Mięso mielone z indyka – 300 g

  • Cebula – 1 mała sztuka (ok. 80 g), drobno posiekana

  • Natka pietruszki – 3 łyżki, drobno posiekana

  • Czosnek – 2 ząbki, przeciśnięte

  • Kmin rzymski (mielony) – 1 łyżeczka

  • Jajko – 1 sztuka

  • Sól – 1/3 łyżeczki

  • Pieprz czarny – do smaku

  • Oliwa do posmarowania – 1 łyżeczka

25 minut

Opis przygotowania

  • W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę, natkę, czosnek, kmin, jajko, sól i pieprz.

  • Uformuj wilgotnymi dłońmi 6 podłużnych koft i nabij je na patyczki do szaszłyków.

  • Posmaruj lekko oliwą z wierzchu.

  • Grilluj przez ok. 5–6 minut z każdej strony, aż będą złociste i dobrze upieczone w środku.

  • Propozycja podania: z jogurtowym dipem, chlebkiem pita i świeżą sałatką.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

240

Białko

30 g

Tłuszcz

12 g

Węglowodany

4 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!