Delikatne udka z kurczaka marynowane w maślance z czosnkiem, miodem i cytryną, pieczone z marchewką, brokułami i szalotką w ziołowej oliwie.
To danie łączy prostotę przygotowania z głębokim smakiem – sycące, lekkie i pełne koloru.
450 g udek z kurczaka bez kości i skóry
1 szklanka maślanki niskotłuszczowej (ok. 240 ml)
1 i 1/2 łyżki miodu,
2 łyżeczki musztardy Dijon,
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku, przeciśnięte
1 łyżka świeżego estragonu, drobno posiekanego (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
4 średnie marchewki, obrane i pokrojone na ukośne plasterki (ok. 250 g)
1 mała główka brokuła, podzielona na różyczki i łodygi pokrojone (ok. 250 g)
2 duże szalotki, obrane i pokrojone na ćwiartki (ok. 150 g)
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
Kliny cytryny do podania (opcjonalnie)
W misce wymieszaj maślankę, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, czosnek, skórkę i sok z cytryny, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz estragon.
Włóż do marynaty kurczaka, dokładnie obtocz i przykryj. Odstaw na min. 30 minut (lub na noc).
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
Na dużej blasze ułóż marchewkę, brokuły i szalotki. Skrop 3 łyżkami oliwy, dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki musztardy – dokładnie wymieszaj.
Wyjmij kurczaka z marynaty, strząśnij jej nadmiar (nie spłukuj!) i ułóż na warzywach. Skrop 1 łyżką oliwy i 1/2 łyżki miodu.
Piecz 30–35 minut, aż warzywa będą miękkie, a kurczak zarumieniony. Na koniec możesz włączyć grill na 2–3 minuty dla chrupkości.
Podawaj z ćwiartkami cytryny i świeżym estragonem.
👉 Kochasz gotować, ale brak Ci pomysłów na zdrowe dania? Skorzystaj z naszej diety online, pełnej inspiracji!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy