Lekka, chrupiąca tarta na pełnoziarnistym spodzie, wypełniona aksamitnym kremem jogurtowym i świeżymi, kolorowymi owocami sezonowymi. Idealna propozycja na zdrowy deser lub słodką przekąskę, bez wyrzutów sumienia!
100 g mąki pełnoziarnistej (ok. ¾ szklanki)
50 g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki)
50 g masła (ok. 3 łyżki)
2 łyżki miodu
1 żółtko
1 łyżka jogurtu naturalnego
300 g jogurtu greckiego 2% (ok. 1½ szklanki)
100 g serka śmietankowego light (ok. ½ opakowania)
1 łyżka miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g truskawek (ok. ½ szklanki pokrojonych)
50 g borówek (ok. ⅓ szklanki)
50 g kiwi (ok. ½ sztuki)
1 łyżka posiekanych pistacji (opcjonalnie)
Zrób spód: W misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, migdałową, dodaj masło, miód, żółtko i jogurt. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i włóż do lodówki na 20 min.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem i piecz przez 15–18 min aż się lekko zrumieni. Odstaw do wystudzenia.
Krem: Wymieszaj dokładnie jogurt grecki, serek, miód i wanilię – miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Włóż do lodówki na min. 20 min, aby lekko stężał.
Składanie tarty: Na wystudzony spód wyłóż krem, a następnie udekoruj świeżymi owocami i ewentualnie pistacjami.
Schłodź przez 1 godz. w lodówce. Gotowe!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy