przepis na burger z batata i ciecierzycy
przepis na burger z batata i ciecierzycy

Fit burger z batata i ciecierzycy

La Caloria

22 kwietnia, 2025

Wege burger, który naprawdę syci i zachwyca smakiem! Chrupiący kotlet z batata i ciecierzycy, pełnoziarnista bułka i kremowy sos jogurtowo-musztardowy – bez mięsa, ale z mocą roślinnego białka.

Składniki

4 porcje

Na burgery:
  • Batat – 400 g (1 średni)

  • Ciecierzyca gotowana – 240 g (1 puszka, odsączona)

  • Płatki owsiane – 50 g (ok. ½ szklanki)

  • Czerwona cebula – 50 g (1 mała)

  • Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

  • Papryka wędzona – ½ łyżeczki

  • Sól, pieprz – do smaku

Dodatki:
  • Bułki pełnoziarniste – 4 sztuki

  • Sałata – kilka liści

  • Pomidor – 1 sztuka

  • Czerwona cebula – kilka plasterków

Sos jogurtowo-musztardowy:
  • Jogurt grecki 2% – 100 g (ok. ½ szklanki)

  • Musztarda dijon – 1 łyżeczka

  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka

  • Miód – ½ łyżeczki (opcjonalnie)

45 minut

Opis przygotowania

  1. Batata obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze lub upiecz (ok. 20 min) aż będzie miękki.

  2. W misce rozgnieć batata i ciecierzycę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, natkę, płatki owsiane, oliwę, przyprawy. Wymieszaj i odstaw na 10 min.

  3. Uformuj 4 kotlety. Piecz w piekarniku (180°C, 20–25 min) lub smaż na patelni z minimalną ilością tłuszczu, aż będą złociste z obu stron.

  4. W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj jogurt, musztardę, cytrynę i ewentualnie miód.

  5. Złóż burgera: bułka, sos, liść sałaty, kotlet, pomidor, cebula, jeszcze trochę sosu i górna część bułki.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

335

Białko

12 g

Tłuszcz

9 g

Węglowodany

49 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!