Wege burger, który naprawdę syci i zachwyca smakiem! Chrupiący kotlet z batata i ciecierzycy, pełnoziarnista bułka i kremowy sos jogurtowo-musztardowy – bez mięsa, ale z mocą roślinnego białka.
Batat – 400 g (1 średni)
Ciecierzyca gotowana – 240 g (1 puszka, odsączona)
Płatki owsiane – 50 g (ok. ½ szklanki)
Czerwona cebula – 50 g (1 mała)
Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Papryka wędzona – ½ łyżeczki
Sól, pieprz – do smaku
Bułki pełnoziarniste – 4 sztuki
Sałata – kilka liści
Pomidor – 1 sztuka
Czerwona cebula – kilka plasterków
Jogurt grecki 2% – 100 g (ok. ½ szklanki)
Musztarda dijon – 1 łyżeczka
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Miód – ½ łyżeczki (opcjonalnie)
Batata obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze lub upiecz (ok. 20 min) aż będzie miękki.
W misce rozgnieć batata i ciecierzycę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, natkę, płatki owsiane, oliwę, przyprawy. Wymieszaj i odstaw na 10 min.
Uformuj 4 kotlety. Piecz w piekarniku (180°C, 20–25 min) lub smaż na patelni z minimalną ilością tłuszczu, aż będą złociste z obu stron.
W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj jogurt, musztardę, cytrynę i ewentualnie miód.
Złóż burgera: bułka, sos, liść sałaty, kotlet, pomidor, cebula, jeszcze trochę sosu i górna część bułki.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy