pizza na spodzie z tortilli
pizza na spodzie z tortilli

Pizza na pełnoziarnistej tortilli

La Caloria

5 maja, 2025

Lekka i chrupiąca pizza na spodzie z tortilli – z aromatycznym sosem pomidorowym, warzywami i lekkim serem. Szybka, zdrowa i idealna do zjedzenia bez wyrzutów sumienia.

Składniki

1 pizza

  • Tortilla pełnoziarnista – 1 sztuka (ok. 60 g)

  • Sos pomidorowy bez dodatku cukru – 3 łyżki (45 g)

  • Pieczarki świeże – 2 sztuki (ok. 30 g)

  • Cebula czerwona – ¼ sztuki (ok. 30 g)

  • Mozzarella light – 50 g (ok. ½ kulki)

  • Rukola świeża – 1 garść (ok. 15 g)

  • Suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek) – ½ łyżeczki

  • Oliwa z oliwek (opcjonalnie, do skropienia rukoli) – 1 łyżeczka (5 g)

20 minut

Opis przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu).

  • Rozłóż tortillę na papierze do pieczenia. Posmaruj sosem pomidorowym.

  • Ułóż cienko pokrojone pieczarki i cebulę.

  • Dodaj porwaną mozzarellę light, dopraw suszonymi ziołami.

  • Piecz ok. 10 minut, aż ser się roztopi i spód będzie chrupiący.

  • Na gotową pizzę dodaj rukolę i skrop oliwą z oliwek, jeśli chcesz.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

320

Białko

19 g

Tłuszcz

13 g

Węglowodany

30 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!