*To jest przepis 'na cheat day'. To, że jesteś na diecie, nie znaczy, że nie możesz sobie pozwolić na wykwintny posiłek. Wszystko - tylko z umiarem.

Idealny stek z polędwicy wołowej

La Caloria

5 lutego, 2025

Soczysty, aromatyczny stek z polędwicy wołowej. Delikatne wnętrze i chrupiąca skórka to sekret idealnego steku!

Składniki

1 porcja

  • Polędwica wołowa – 200 g
  • Sól grubo mielona – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny grubo mielony – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Masło – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 ząbek (przekrojony na poł)
  • Rozmaryn świeży – 1 gałązka

30 min

Opis przygotowania

  1. Przygotowanie mięsa: Wyjmij stek z lodówki na 30 minut przed smażeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową. Odsusz ręcznikiem papierowym i odetnij ewentualne błonki.
  2. Przyprawienie: Bezpośrednio przed smażeniem posyp mięso z obu stron grubo mieloną solą i pieprzem.
  3. Smażenie:
    • Na patelni rozgrzej oliwę na dużym ogniu.
    • Połóż stek i smaż ok. 3 minuty z każdej strony (dla grubości 2,5 cm). Jeśli stek jest grubszy, smaż dodatkowe 30 sekund na każde 0,5 cm.
    • W połowie smażenia pierwszej strony dodaj masło, czosnek i rozmaryn.
    • Pod koniec smażenia pierwszej strony, przechyl patelnię i polewaj stek roztopionym masłem.
    • Obróć stek na drugą stronę i powtarzaj polewanie tłuszczem.
    • Nie przejmuj się, jeśli czosnek lub rozmaryn znajdą się na steku – to wzbogaci smak mięsa.
  4. Odpoczynek:
    • Po usmażeniu przełóż stek na talerz i przykryj głębokim talerzem.
    • Pozostaw mięso na 8-10 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.
    • Jeśli chcesz dodać wariację smakową, możesz na gorący stek położyć plasterek sera (np. gorgonzoli), aby się rozpuścił.
  5. Krojenie:
    • Pokrój stek ostrym nożem na plastry o grubości 0,5-1 cm.
    • Krojenie wykonuj zgodnie z kierunkiem włókien mięsa – nie naciskaj na mięso, tylko wykonuj zdecydowane cięcie.
    • Przed podaniem oprósz stek grubo mieloną solą dla podkreślenia smaku.
  6. Serwowanie:
    • Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy puree ziemniaczane z dodatkiem oliwy truflowej oraz karmelizowane marchewki baby! Palce lizać!

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

500

Białko

44 g

Tłuszcz

35g

Węglowodany

0g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!