Risotto z serem pleśniowym i bazylią

La Caloria

19 lutego, 2025

Kremowe, aromatyczne risotto z dodatkiem sera pleśniowego i świeżej bazylii to idealne połączenie intensywnych smaków i aksamitnej konsystencji.

Składniki

2 porcje

  • 100 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 30 g sera pleśniowego (lazur / blue)
  • 1 szt. cebuli (ok. 70 g)
  • 5 szt. pieczarek (ok. 150 g)
  • ½ małej cukinii (ok. 100 g)
  • 1 szt. marchewki (ok. 70 g)
  • ½ szt. czerwonej papryki (ok. 80 g)
  • 20 g świeżej bazylii
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • Pieprz, dowolne zioła do smaku

30 minut

Opis przygotowania

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw pieprzem i podsmaż na patelni bez tłuszczu do lekkiego zarumienienia, następnie odstaw.
  2. W tym samym garnku zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i startą marchewkę. Smaż przez 2 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, smaż kolejne 2 minuty.
  4. Wsyp ryż i podsmażaj chwilę, aż stanie się lekko szklisty. Stopniowo dolewaj bulion warzywny, mieszając od czasu do czasu.
  5. Po około 15 minutach gotowania dodaj podsmażonego kurczaka i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser się rozpuści i połączy z risotto.
  6. Na koniec dodaj posiekaną bazylię, dopraw do smaku i podawaj na ciepło!

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

430

Białko

31 g

Tłuszcz

11 g

Węglowodany

52 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!