Umów wizytę
Risotto z serem plesniowym i bazylia

Przepis na risotto z serem pleśniowym i bazylią

Składniki

Na 2 porcje:

  • 100 g ryżu
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 30 g sera pleśniowego lazur / blue
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • ½ małej cukinii
  • 1 marchew
  • ½ czerwonej papryki
  • 20 g świeżej bazylii
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • Pieprz, dowolne zioła

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa pokroić, przełożyć na patelnię, lekko podlać wodą i poddusić. Następnie, dodać pokrojoną pierś z kurczaka i ryż. Stopniowo podlewać bulionem warzywnym – ok. 700 ml (z kostki eko lub przyrządzonym samodzielnie), aż ryż całkowicie go wchłonie i stanie się miękki. 

 

Pod koniec dodać pokruszony ser pleśniowy oraz świeżą bazylię. Można przyprawić dowolnymi ziołami i pieprzem. Nie dosalać, ponieważ ser jest już słony.

Najważniejsze wartości odżywcze
Dla 1 porcji

  • Energia: 389,5 kcal
  • Białko: 23,5 kcal
  • Tłuszcze: 7 g
  • Węglowodany: 57,5 g

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi

Podobają Ci się nasze przepisy?

Zamów indywidualny jadłospis gdzie znajdziesz podobne przepisy dopasowane do Twoich potrzeb!