Umów wizytę
Risotto z serem plesniowym i bazylia

Przepis na risotto z serem pleśniowym i bazylią

Składniki

Na 2 porcje:

  • 100 g ryżu
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 30 g sera pleśniowego lazur / blue
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • ½ małej cukinii
  • 1 marchew
  • ½ czerwonej papryki
  • 20 g świeżej bazylii
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • Pieprz, dowolne zioła

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa pokroić, przełożyć na patelnię, lekko podlać wodą i poddusić. Następnie, dodać pokrojoną pierś z kurczaka i ryż. Stopniowo podlewać bulionem warzywnym – ok. 700 ml (z kostki eko lub przyrządzonym samodzielnie), aż ryż całkowicie go wchłonie i stanie się miękki. 

 

Pod koniec dodać pokruszony ser pleśniowy oraz świeżą bazylię. Można przyprawić dowolnymi ziołami i pieprzem. Nie dosalać, ponieważ ser jest już słony.

Najważniejsze wartości odżywcze
Dla 1 porcji

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!