*To jest przepis 'na cheat day'. To, że jesteś na diecie, nie znaczy, że nie możesz sobie pozwolić na wykwintny posiłek. Wszystko - tylko z umiarem.

Tagliatelle di Manzo con Porcini – makaron z wołowiną i grzybami

La Caloria

9 lutego, 2025

Aromatyczne tagliatelle z delikatnymi kawałkami wołowiny i grzybami to klasyczne włoskie danie o głębokim smaku. Sos na bazie białego wina i śmietanki doskonale podkreśla charakter składników.

Składniki

2 porcje

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 200 g wołowiny (np. polędwica, antrykot, rostbef)
  • 150 g grzybów leśnych (borowiki) lub boczniaków
  • 1 mała cebula (ok. 50 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki 18% lub 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeży tymianek lub natka pietruszki do dekoracji
  • Opcjonalnie: parmezan do posypania

30 minut

Opis przygotowania

  • Przygotowanie składników
    • Boczniaki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
    • Posiekaj cebulę i czosnek.
    • Wołowinę pokrój w cienkie paski i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Gotowanie makaronu
    • Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie, zachowując około 100 ml wody z gotowania.
  • Przygotowanie sosu
    • Na patelni rozgrzej oliwę i masło.
    • Dodaj cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu do zeszklenia.
    • Wrzuć boczniaki i smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
  • Dodanie wina i śmietanki
    • Wlej białe wino, gotuj przez około 2 minuty, aż częściowo odparuje.
    • Dodaj śmietankę i wymieszaj.
  • Dodanie wołowiny
    • Włóż pokrojoną wołowinę do gotującego się sosu i gotuj tylko 3-4 minuty, aby pozostała soczysta.
    • Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
  • Łączenie składników
    • Wrzuć ugotowane tagliatelle do sosu i dokładnie wymieszaj.
    • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Serwowanie
    • Podawaj gorące, udekorowane świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.
    • Opcjonalnie posyp startym parmezanem.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

550

Białko

35 g

Tłuszcz

22 g

Węglowodany

55 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!