Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku – te placki z czerwonej soczewicy to szybki i zdrowy pomysł na sycący posiłek. W połączeniu z jogurtem naturalnym i koperkiem tworzą lekką, białkową potrawę, idealną na lunch lub kolację.
Czerwona soczewica (sucha) – 100 g (½ szklanki)
Jajko – 1 sztuka
Cebula – 1 mała sztuka (ok. 70 g)
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Mąka pełnoziarnista (lub owsiana) – 1 łyżka (ok. 10 g)
Sól – ½ łyżeczki
Pieprz czarny, kumin mielony, kurkuma – po szczypcie
Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 100 g (½ małego kubeczka)
Świeży koperek – 1 łyżka posiekana
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Czerwoną soczewicę przepłucz i zalej gorącą wodą. Odstaw na 20–30 minut, aż zmięknie (nie gotujemy).
Odsącz soczewicę, przełóż do miski, dodaj jajko, startą cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz mąkę.
Zmiksuj wszystko blenderem ręcznym na jednolitą masę (może być lekko grudkowata).
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placki po 2–3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż będą złociste.
W miseczce wymieszaj jogurt, koperek i sok z cytryny – to będzie Twój lekki dip.
Placki podawaj z dipem i świeżymi warzywami np. rzodkiewką, ogórkiem lub mixem sałat.
Sprawdź także nasz plan dieta odchudzanie, który pomoże Ci wprowadzić więcej takich przepisów do codziennego menu!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy