Tarta owsiana z masą kokosową

La Caloria

20 lutego, 2025

Chrupiący owsiany spód i delikatna, kokosowa masa to połączenie, które zachwyci każdego miłośnika zdrowych deserów. Dodatek malin przełamuje słodycz i nadaje tarcie wyjątkowego, orzeźwiającego smaku.

Składniki

12 kawałków

Spód:

  • 260 g płatków owsianych górskich
  • 2 dojrzałe banany
  • 10 g masła
  • 40 g oleju rzepakowego

Masa kokosowa:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 g ksylitolu

Dodatki:

  • 100 g mrożonych malin lub innych owoców leśnych

45 minut

Opis przygotowania

  • Przygotowanie spodu:

    • Banany rozgnieć widelcem na gładką masę.
    • Wymieszaj z płatkami owsianymi, rozpuszczonym masłem i olejem rzepakowym.
    • Przełóż masę do formy na tartę, ugnieć i piecz w 180°C przez około 25 minut, aż spód lekko się zarumieni. Odstaw do ostygnięcia.
  • Masa kokosowa:

    • Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.
    • Zblenduj jogurt, serek wiejski, miód, ksylitol i wiórki kokosowe na jednolitą masę.
    • Dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj.
  • Złożenie tarty:

    • Wlej masę kokosową na wystudzony spód i wyrównaj.
    • Posyp wierzch tartą owocami.
    • Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aby masa stężała.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

230

Białko

7 g

Tłuszcz

10 g

Węglowodany

30 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!