Umów wizytę
50720481_350155215576105_5768834041436438528_n

Przepis na tartę owsianą z masą kokosową

Składniki

Na 1 tartę (12 kawałków):

 

  • 260 g płatków owsianych górskich
  • 2 dojrzałe banany
  • 10 g masła
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 g ksylitol
  • 100 g mrożonych malin lub innych owoców leśnych

Opis przygotowania

Płatki owsiane zmielić, dojrzałe banany zblendować, połączyć z olejem i rozpuszczonym w mikrofali masłem (powinno być płynne), dobrze wymieszać. Silikonową formę na tartę (u nas średnica 28 cm) wyłożyć przygotowanym ciastem. Piec przez ok. 25 minut w 180 st. C. W międzyczasie przygotować masę kokosową. 

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na 7 minut do napęcznienia. Następnie, napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, a następnie lekko przestudzić. Jogurt zblendować z wiórkami kokosowymi, miodem i ksylitolem. Masę wymieszać z przestudzoną żelatyną. 

 

Gotową tarte wystudzić, wyłożyć masą, posypać dowolnymi owocami i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Najważniejsze wartości odżywcze

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi