Na 1 tartę (12 kawałków):
Płatki owsiane zmielić, dojrzałe banany zblendować, połączyć z olejem i rozpuszczonym w mikrofali masłem (powinno być płynne), dobrze wymieszać. Silikonową formę na tartę (u nas średnica 28 cm) wyłożyć przygotowanym ciastem. Piec przez ok. 25 minut w 180 st. C. W międzyczasie przygotować masę kokosową.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na 7 minut do napęcznienia. Następnie, napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, a następnie lekko przestudzić. Jogurt zblendować z wiórkami kokosowymi, miodem i ksylitolem. Masę wymieszać z przestudzoną żelatyną.
Gotową tarte wystudzić, wyłożyć masą, posypać dowolnymi owocami i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.