Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Krem z buraków z jajkiem sadzonym

Krem z buraków z jajkiem sadzonym

Publikacja: 9 października 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 3 porcje:

  • 2 marchewki (90 g)
  • 1 pietruszka (30 g)
  • ¼ selera korzeniowego (40 g)
  • 2 łodyżki selera naciowego (60 g)
  • ½ białej części pora (50 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ pęczka pietruszki
  • 2 ziemniaki (200 g)
  • 2 buraki (200 g)
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • Sól, pieprz, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • Sok z ¼ cytryny
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 jajka + 1,5 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Pokrojone warzywa (z wyjątkiem buraków) zalać bulionem i zagotować. Do garnka dodać ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować ok. 25 minut pod przykryciem. Następnie dodać buraki i gotować przez ok. 15 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można dolać wody. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Liście laurowe i ziele wyjąć z garnka. Zupę zblendować na gładki krem. Każdą porcję posypać 1 łyżką słonecznika. Podawać z jajkiem sadzonym.

Najważniejsze wartości odżywcze:

1 porcja: E = 340 kcal, B = 15 g, T = 20 g, W = 25 g

Buraki – źródło przeciwnowotworowych antocyjanów i kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży.

Jajko – źródło pełnowartościowego białka, beta-karotenu i witaminy D.


Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi