Krem z buraków z jajkiem sadzonym
Publikacja: 9 października 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 3 porcje:
- 2 marchewki (90 g)
- 1 pietruszka (30 g)
- ¼ selera korzeniowego (40 g)
- 2 łodyżki selera naciowego (60 g)
- ½ białej części pora (50 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ½ pęczka pietruszki
- 2 ziemniaki (200 g)
- 2 buraki (200 g)
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- Sól, pieprz, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- Sok z ¼ cytryny
- 3 łyżki słonecznika
- 3 jajka + 1,5 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Pokrojone warzywa (z wyjątkiem buraków) zalać bulionem i zagotować. Do garnka dodać ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować ok. 25 minut pod przykryciem. Następnie dodać buraki i gotować przez ok. 15 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można dolać wody. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Liście laurowe i ziele wyjąć z garnka. Zupę zblendować na gładki krem. Każdą porcję posypać 1 łyżką słonecznika. Podawać z jajkiem sadzonym.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: E = 340 kcal, B = 15 g, T = 20 g, W = 25 g
Buraki – źródło przeciwnowotworowych antocyjanów i kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży.
Jajko – źródło pełnowartościowego białka, beta-karotenu i witaminy D.