Fit dubajska czekolada to połączenie daktyli, gorzkiego kakao i aromatycznych przypraw w formie aksamitnych pralin. Zdrowa, pełna magnezu i błonnika słodka przekąska, która przenosi Cię wprost do orientalnego świata!
150 g daktyli (ok. 10 sztuk, bez pestek)
50 g orzechów nerkowca (ok. 1/3 szklanki)
30 g kakao naturalnego, niesłodzonego (ok. 3 łyżki)
1 łyżka tahini (ok. 15 g)
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie, dla aromatu)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
Szczypta soli himalajskiej
10 g pistacji niesolonych, posiekanych (ok. 1 łyżka – do posypania)
płatki złota spożywczego (opcjonalnie, dla efektu „wow”) (kupisz np. na Allegro 🙂 )
Namocz daktyle w ciepłej wodzie przez 10 minut, następnie odcedź.
Zblenduj orzechy nerkowca na drobno w malakserze.
Dodaj do nich daktyle, kakao, tahini, przyprawy, wodę różaną i sól, miksuj aż masa będzie gładka i plastyczna.
Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w pokruszonych pistacjach i w kakao.
W razie potrzeby schłodź w lodówce przez 30 minut.
Podawaj udekorowane płatkami złota – opcjonalnie.
Sprawdź nasze jadłospisy i poznaj zalety, jakie niesie ze sobą zdrowa dieta.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy