Aksamitna zupa o intensywnym kolorze i głębokim, lekko pikantnym smaku. Idealna propozycja na rozgrzewający i przeciwzapalny posiłek przy Hashimoto.
Batat – 400 g (ok. 1 duży)
Bulion warzywny – 500 ml (ok. 2 szklanki)
Mleko kokosowe (pełnotłuste) – 200 ml (ok. ½ puszki)
Cebula – 80 g (1 mała)
Czosnek – 6 g (1 ząbek)
Imbir świeży – 10 g (ok. 1 łyżka startego)
Oliwa z oliwek – 10 ml (1 łyżka)
Sok z limonki – 5 ml (1 łyżeczka)
Sól i pieprz – do smaku
Pestki dyni – 10 g (1 łyżka) – opcjonalnie do posypania
Kolendra świeża – garść – opcjonalnie do dekoracji
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj czosnek i starty imbir, podsmaż przez 1–2 minuty.
Dodaj pokrojonego w kostkę batata, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut – aż batat zmięknie.
Wlej mleko kokosowe, gotuj jeszcze 2–3 minuty.
Zblenduj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Podawaj z pestkami dyni i kolendrą.
Poznaj nasze jadłospisy wspierające zdrową dietę i zadbaj kompleksowo o swoje zdrowie.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy