Prosty, letni klasyk w nowoczesnej wersji – połączenie włoskich smaków z sycącym makaronem. Idealna na lekki lunch lub kolację.
100 g makaronu pełnoziarnistego penne (ok. ¾ szklanki suchego)
125 g pomidorków koktajlowych (ok. 1 szklanka, przekrojone na pół)
mozzarella light (1 kulka pokrojona w kostkę)
1 garść świeżej bazylii (ok. 5 g)
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 g)
1 łyżka kremu balsamicznego (10 g)
Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Do miski wrzuć przekrojone pomidorki koktajlowe, kostki mozzarelli i porwane liście bazylii.
Dodaj ostudzony makaron.
Skrop wszystko oliwą z oliwek oraz kremem balsamicznym.
Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu lub po schłodzeniu.
Poznaj więcej naszych lekkich propozycji – zobacz, jak może wyglądać zdrowa dieta każdego dnia.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy